28. mai 2024

Da han fikk CPAP, flyttet hunden ut av soverommet

Han sluttet å puste allerede da han var liten gutt. Men før han fikk CPAP, måtte Olav Terje Bergo bli 76 år og gå mange år med pacemaker som gjorde ham dårligere. – Jeg har hatt søvnapné hele livet, tror jeg, sier Bergo. Presseveteranen var redaktør i Bergensavisen i nesten 25 år og har også vært styreleder i Mediebedriftenes Landsforening.

Gikk ikke til legen

– Moren min sa at jeg sluttet å puste. Hun syntes det var nifst å høre på at jeg sov, forteller han. Men det ble aldri til at han gikk til legen og fikk noen søavapné-diagnose.

– Hvorfor skulle jeg lage noe ut av det? Det var ikke noe problem. Du går ikke til legen med mindre du har et problem, sier han.

Det var i 2009 han gikk til hjertelegen. Resultat: En pacemaker som han selv tror at han ikke skulle hatt.

Ustabil rytme

– Jeg hadde en jobb med veldig mye stress. Det var lange arbeidsdager og -netter. På et tidspunkt fikk jeg trøbbel med pulsen. Hjertelegen sa at jeg måtte ha pacemaker. Jeg sa at det kunne jeg ikke tenke meg at jeg hadde bruk for. Det jeg skulle gjort da, var antagelig å få diagnosen søvnapné, for det var nok det underliggende problemet, sier Bergo.

Legene fant ut at hjerterytmen hans hadde vært ustabil hele livet. Selv mener han at det skyldes at han var en aktiv friidrettsutøver i yngre dager. Da trente han mye intervall. Der var poenget nettopp at pulsen skulle variere.

– Men det mente legene at var uheldig. De mente at jeg måte ha pacemaker for å få en stabil hjerterytme. Jeg hadde opptil sju sekunder mellom hjerteslagene og fikk beskjed om at det var normal puls på en bjørn i vinterdvale. Legene mente at jeg skulle ha besvimt, men det gjorde jeg jo ikke, sier han.

Truet førerkortet

Han diskuterte mye med hjertespesialistene. Men til slutt måtte han akseptere pacemaker. – Jeg fikk beskjed om at hvis jeg ikke satte inn det, så ville de ta sertifikatet mitt, sier han.

Effekten av pacemaker skulle bli vesentlig bedre helse. I stedet ble den dårligere. – Den forbedringen i helsetilstanden fikk jeg først etter at jeg hadde fått pustemaskin, sier Bergo. Han forteller hvordan de fleste hjertelegene den gangen var opptatt av hjertet, ikke av pusten.

Bedre hjernefunksjon

Nå roser han legene på Bergen søvnsenter. – De var veldig flinke og sympatiske, og de sier at det forskes mye mer på forbindelsen mellom åndedrett og puls. Etter at jeg fikk pustemaskinen, merker jeg at hjernefunksjonen min er blitt litt forbedret, og helsetilstanden er mye bedre, sier han.

Olav Terje Bergo omtaler seg selv som et tallmenneske. Pinkoder, mobilnumre og passord hadde han i hodet.

– I mange år etter at jeg fikk pacemaker, husket jeg ikke tall. Ikke et siffer. Hjerterytmen ble stabilisert, men det skjedde ett eller annet med hjernefunksjonen som ikke var greit. Men nå er den tilbake. Jeg løser sudoku i New York Times hver dag, og det er det mange år siden jeg kunne gjøre, sier Bergo.

Et halvt år

Han fikk diagnosen i fjor høst. Da hadde han rundt 30 pustestopp i timen. Så sto han et halvt år i kø før han fikk CPAP og opplæring. Han reagerer ikke på ventetiden:

– Da jeg fikk den, hadde jeg gått hele livet med den lidelsen, så jeg reagerte ikke på at jeg måtte vente. Da jeg oppdaget hvor dramatisk positiv effekt det hadde, tenkte jeg at det var ille å måtte vente et halvt år. Men det er vel mange som har den lidelsen, så jeg vil tippe det er en grunn til ventetiden, sier Bergo.

Misfornøyd hund

Den eneste som ikke er fornøyd med at han har begynt å sove med CPAP, er vannhunden Rikki.

– Jeg kjøpte meg hund da jeg fikk trøbbel med hjerterytme og puls. Den tar meg med på tur hver dag og har stort sett sovet på samme soverom som jeg har sovet på de siste seks årene. Men fra jeg fikk på meg søvnmaske, har den skygget banen, forteller han.

– I det øyeblikket jeg tar på meg maske, forsvinner Rikki ut av soverommet og holder seg vekk fra meg så lenge jeg har utstyret på. Den er veldig skeptisk til den behandlingen!

Tekst: Georg Mathisen

Presseveteran Olav Terje Bergo har fått tilbake tallhukommelsen, men hunden Rikki vil ikke sove på samme rom lenger etter at han fikk CPAP. (Foto: Privat)