17. juni 2024

Digital sensor gjør livet lettere

En digital sensor gjør mer enn å passe på hvordan du sover. Somnofy-gründer Alf-Egil Bogen forteller om de pårørende som «fikk mamma tilbake» fordi sensoren viste hva slags hjelp hun trengte.

Georg Mathisen: Tekst og foto

Bogen forteller om en eldre dame på sykehjem. Hun ble lagt kvart på ti om kvelden. Så måtte pleierne bytte på henne ved totiden om natten. Da hun fikk søvnsensor, viste det seg at hun kunne få mye bedre og enklere hjelp: – Vi fant ut at hun hadde behov for å gå på toalettet kvart over ti. Når hun fikk gå dit før hun ble lagt, kunne hun sove gjennom hele natten uten at det var nødvendig å bytte inkontinensprodukt. Sårene ble borte, hun var kognitivt mer til stede, hun var mer fysisk aktiv, og de pårørende «fikk mer av mamma tilbake», sier Bogen.

Etikk og digital sensor

Gründeren bak søvnsensoren Somnofy stilte opp på Arendalsuka – stedet der politikere, organisasjonsfolk og alle andre som lever av å snakke, møtes for å prate og prøve å finne noen journalister som vil skrive om dem. Senscom og Sintef arrangerte møte om muligheter og etiske utfordringer ved sensorbruk i helsesektoren. Senscom har utviklet en bleiesensor som kan sørge for at bleier kan skiftes før de lekker og før brukeren pådrar seg en urinveisinfeksjon. – Den kan si fra når mamma og pappa ikke klarer å si fra selv, som daglig leder Vegard Urnes formulerer det.

OL og alderdom

Somnofy lager søvnsensorer uten kamera. – Vi måler bevegelse på kroppen. Helt ned til bevegelse som skjer på huden når pulsen slår. Sensoren kan også måle pust og hvordan vi rører oss i sengen, og den kan følge med på pustefrekvens, forklarer Alf-Egil Bogen. Han snakker gjerne om norske OL-gull. Toppidrettsutøverne bruker digital sensor for å gjøre søvnen best mulig og for å unngå å bli for døgnville. Men de som ikke tar OL-gull, kan bruke sensorene for å få en bedre alderdom, ifølge Bogen.

Han forklarer hvordan intervjuer ikke er noen god metode for den som skal finne ut av hvordan noen har sovet. – Ofte husker man det siste. Jeg er overrasket selv over hvor annerledes jeg har sovet enn det vi tror, sier han.

Sovemedisiner

Somnofy-gründeren snakker om hvordan det første du blir gammel av, er å miste sosial kontakt og kommunikasjon. Han peker på hvordan halvparten av dem som brekker lårhalsen, dør i løpet av et år eller to. Hvis legene kan bruke sensorikk, kan de gjøre søvnen bedre og ta bort tunge sovemedisiner som gjør brukerne svimle også på dagtid.

– Når vi får et objektivt mål på søvn, går det også an å diskutere med pårørende. De får andre ting å snakke med foreldrene sine, og vi får en positiv sirkel, sier han. Bogen lar moren sin bruke digital sensor og forteller om hvordan hun ringer og lurer på om hun er syk. Han ser at søvnfrekvensen er bra, og så viser det seg kanskje at hun ganske enkelt er sliten fordi hun har gått mange trappetrinn.

Ikke redd hacking av digital sensor

Alf-Egil Bogen er ikke spesielt bekymret for at noen skal stjele dataene: – Da Google Maps kom, var det mange som var superskeptiske. Hvor mange bruker det i dag? Antageligvis alle. Nytten av å hacke oss er ikke så stor som vi trodde. Det er ikke så mange som er interessert i hvor vi var akkurat da. Ekskona eller eksmannen klarte ikke å bryte seg inn hos Google og finne det ut. Jeg er ikke så rett for at noen skal bryte seg inn i databasen vår og finne pustefrekvensen til moren min. Fordelen med å finne ut om hun er på vei til å få lungebetennelse, er så stor at den muligheten bør vi ta, sier han.

Alf-Egil Bogen er ikke bekymret for at noen kan stikke av med søvndataene til moren hans fra en digital sensor. (Foto Bogen:)
Alf-Egil Bogen er ikke bekymret for at noen kan stikke av med søvndataene til moren hans fra en digital sensor. (Foto Bogen:)

Her kan du lese hele artikkelen i SOMNUS som eblad