28. mai 2024

Fare for ulykker

De som er trøttere, havner oftere i trafikkulykker – også om de er «normalt» trøtte uten å ha søvnsykdommer, sier Mark Howard.

Portrettbilde av Mark Howard som smiler.
Mark Howard forteller om faren ved trøtthet bak rattet.

De som er så trøtte at de er redde for å sovne bak rattet, havner oftere i ulykker. For dem som er redde for å sovne mer enn én gang i løpet av tre kjøreturer, er faren mer enn 13 ganger så stor som gjennomsnittet, forteller Mark Howard. Den australske forskeren gikk gjennom undersøkelser fra Australia og Malaysia på sommerens digitale Worldsleep-konferanse.

– De som rapporterer at de er søvnige mens de kjører, har fem ganger høyere ulykkesrisiko. I tillegg er det en feilkilde i at ikke alle sier hvor trøtte de er når de skal rapportere om det selv, sier han. Mark Howard tar til orde for rumlestriper, brede skuldre langs veien og bedre autovern for å forebygge ulykker. Han forteller at koffein hjelper. Ellers anbefaler han å unngå å kjøre mellom to og seks om natten. Unngå å kjøre når du har sovet mindre enn seks timer. Unngå også å kjøre når du har vært våken i mer enn 17 timer.

(Publisert 03/06/22 Utg. 3 2021 https://online.flippingbook.com/view/484767151/6/)