17. juni 2024

Komiker med pustehjelp

Komiker Dag Sørås går helst i mørke klær – men ser lyst på å bruke CPAP. Det ga han livet tilbake og ble til en suksesshistorie. – Om du ikke får liv i meg om mårran er det bare å trekke ut kontakten, forteller han til sønnen sin.

Tekst og foto: Ellen Marie Arefjord

Sørås som peker på CPAP-en hans og smiler.
– Jeg fikk et nytt liv etter at jeg begynte med CPAP, jubler Dag Sørås. Maske, slange, maskin og fuktkammer har endre hverdagen hans, fra han var en zombie om dagen til å våkne pigg og uthvilt etter god natts søvn.

Han kler seg gjerne i svart, komiker Dag Sørås (39). Og vedgår at han er fan av Johnny Cash, som gjorde det samme, og som skrev en sang om hvorfor: Svart var hans protest mot urettferdighet. Nå er ikke dette Dag Sørås’ grunn. Han viser heller til en blanding av at han var fan av Blitz og black metal i oppveksten i hjembyen Narvik, og at han som ungdom forsto at det å kle seg i svart kunne virke slankende for en med noen kilo for mye.

– Men jeg har en rød bukse, overrasker han med. – Kanskje en jeg rappa da jeg jobba i Posten? Rød er en glad farge, og det er gleden som preger mannen med caps’en når han forteller om sitt møte med CPAP. – En suksesshistorie! Pustemaskinen ga meg et nytt liv! Han kjører på: Livet før og etter CPAP’en er som dag – med liten d – og natt!

Men når ble han CPAP-bruker? Det viser seg å være for bare 2 ½ år siden. – Fruen påpekte lenge at jeg var som en zombie. Sløv og trøtt, jeg gikk nærmest i svime. Var fjern og daff gjennom dagen, med ringer under øya, beskriver han. Mens fruen – som forresten har et fornavn, Anne Marie – ofte undret seg over hva dette kom av?

En app tok opp snorkelyder

Dag er ærlig nok til å ta med at han nok levde hardere på den tida, med «drekking» og mer utagerende liv. Livet som stand up-komiker, skribent og radiovert, «krevde sitt». Likevel trodde han ikke det var grunnen, og dro til slutt til fastlegen. Her fikk han raskt høre at dette kunne dreie seg om søvnapé.

– Men du vet, det var ventetid på å bli utredet…og i mellomtiden slet jeg med en et søvnunderskudd, som jeg holdt på å bli gal av! På den tiden lastet Dag Sørås ned en app, og la mobilen på nattbordet. Da han spilte den av lød kaskader av snorkelyder.

– Akkurat som å høre ho mamma! Jeg matcha ho på det! Fordi kona hans ikke gir fra seg lyd under søvn, hun sover «ekstremt tungt», plaget det ikke henne at han durte seg gjennom natta. Mens det som var ille for Anne Marie var den dårlige formen mannen hennes var i om dagen, i årevis. Dag sier selv det gikk 5-6 år for lenge før han kom seg til utredning. Og da fant legen en ganske stor tunge, som falt bakover, og tettet for pusten. Redningen var de sterke lungene hans, som ga kraft til takene han måtte ta når han hev etter pusten mens han sov.

Alt i alt, her var det bare å få med seg elektroder hjem, montere dem på selv, og ha dem på gjennom natta for å registrere tilstanden. Da testen ble avlest neste dag kom diagnosen svart på hvitt. Ingen tvil om en kraftig søvnapné! Dag husker fra utredningen at det var pustestopp opp mot ett minutt!

«Helt fjernt for meg»

– Hadde du hørt om søvnapné?

– Aldri! Dette var helt fjernt for meg. Diagnosen ble derfor «som en åpenbaring», noe som snudde opp-ned på livskvaliteten hans. Her hadde han gått i år etter år og sovet veldig dårlig – nå kunne legen gi ham informasjon om hvorfor. Han googlet også tilstanden, fikk mer og mer kjennskap til søvnapné, og ikke minst til de hjelpemidlene han trengte.

– Her må jeg bare få skryte av dem som steller med søvnutstyret. Vennlig og forekommende. Ny slange og maske får jeg alltid når jeg trenger det. Også en gang maskinen gikk i stykker, og slo seg av om natten, fikk jeg byttet den på direkten. No problem! Dag pleier forresten å koble fra kontakten på CPAP’en så den ikke står på om dagen. Det samme sier han til sønnen Sander (10):

– Om du ikke får liv i meg om mårran er det bare å trekke ut kontakten. Da våkner jeg! Etter tre måneder var han til kontroll. Behandlingen viste strålende resultater. – Jeg fikk livet mitt tilbake! skryter Dag Sørås.

Fleiper med CPAP fra scenen

Som komiker bruker han gjerne setningen «Du har vunnet hvis du klarer å flire av noe». Så: Er CPAP noe å le av?

– Jaja, for all del. Jeg har brukt det i flere av stand up-showene mine. Flau over det har jeg aldri vært, tvert imot. Å snakke om ting jeg kunne vært flau over bedrer selvfølelsen, svarer nordlendingen, som har laget mye moro ut av maske og slange og pustestopp fra scenen. Han er overhode ikke redd for å by på seg selv.

Dag Sørås har i tillegg snakket åpent om panikkanfall, som han kan få, tunnelsyn og hyperventilering, og hvordan han kan være helt lammet av frykt. Klaustrofobi og kvelningsfornemmelser er også kjent for ham. Men ingen av disse plagene slår ut når han tar på seg maske, og lar maskinen gå. Dessuten har han lært seg til å takle angsten og snu den til styrke.

– Nei, ingen problemer med å ha på meg utstyret om natta. Jeg ble fort fortrolig med det. Det var bare så flott å få navn på en tilstand som preget hverdagen min, og at det fantes en grunn til at jeg var fjern og utafor. Man blir jo vant til det meste – selv om jeg lenge hadde følt meg helt jævlig. Bannordet hører hjemme i denne sammenhengen. Dag tar med at han óg kan bruke masken hvis han en sjelden gang tar en liten hvil på ettermiddagen. Men å føle seg helt gå’en utpå dagen er stort sett tilbakelagt.

God nattesøvn sørger for det. En side av å bli CPAP-bruker er at han fort spotter andre som bærer på samme ResMed-veske som ham selv. Han husker en gang på en flyplass, da hadde han lyst til å slå en fremmed kar på skulderen og høre hvordan det var med ham? Men det ble ikke til…

Mye å drasse på

Sørås med maske, CPAP og øyemaske på i sengen.

– Eneste er at utstyret kan være litt mye å drasse på. Jeg skulle ønske det fantes i mindre utgave – og vil prøve å finne ut av det, nevner Dag, som har lagt ut en selfie på Facebook med mørk sovebrille, CPAP-maske og hodetelefon…han så nesten ut som en jagerflyger.

At han kan stramme maska såpass at det blir merker i ansiktet om morgenen, og gjør at «han ser rar ut i trynet», får gå. God søvnkvalitet vinner.

Familien har hunden Chomsky, som også snorker. Og mye lyd er det i kjendisen Dag Sørås, som har stand up-show både i Norge og utenlands, og som denne høsten blant annet har sittet i panelet i Mandagsklubben på TV-Norge, med sine friske utspill. Full av krefter – takket være en liten kompis som surrer og går gjennom natta.

(Publisert 10/08/22 Utg. 4 2017 https://online.flippingbook.com/view/935544/18/)