4. juli 2024

Mindre erstatning til barn

Tuva Arnevik (15) fra Søgne ble skadet av vaksinen og fikk narkolepsi med katapleksi da hun var barn. Derfor får hun mye mindre i erstatning enn voksne.

Tekst: Marit Aschehoug

Det skriver Fædrelandsvennen. – Dette er veldig urettferdig. Hun får ikke en individuell vurdering av hvor mange penger hun taper i inntekt på grunn av narkolepsien og begrensningene den gir i yrkeslivet, sier pappa Leiv-Terje Arnevik til avisen. Han har anket vedtaket om barneerstatning til Norsk pasientskadeerstatning.

Skadet for livet

Vaksinen mot svineinfluensa, Pandemrix, utløste narkolepsi med katapleksi hos Tuva. Hun er skadet for livet, og sliter med dårlig søvn, at hun plutselig sovner og kan oppleve akutt muskelsvikt på grunn av katapleksien. Hun blir trolig 44 prosent invalid, skriver Fædrelandsvennen.

Voksne som får erstatning, får en individuell vurdering i hver enkelt sak. Da beregnes utgifter som de blir påført for eksempel til hjelpemidler eller andre ting de trenger for å leve så normalt som mulig. Og de får beregnet hvor mye inntekt de taper fordi de ikke kan jobbe fullt, eller ikke jobbe i det hele tatt.

Skjermdump fra facebook av saken om Tuva som får mindre erstatning fordi hun er barn.

Tuva er tilkjent halvannen million kroner i totalt erstatningsbeløp for såkalt tort og svie og tapte arbeidsinntekter resten av livet.

Voksne på Sørlandet har fått både det dobbelte og mer enn det, heter det i avisen. Norsk pasientskadeerstatning er enig med Arnevik og mener loven må endres.

– Vi mener også at standarderstatningen i barneerstatningene må økes, slik at barna sikres erstatning på samme nivå som andre. Dette var noe NPE påpekte i høringsuttalelsen vår til en offentlig utredning (NOU) om standardisert personskadeerstatning som kom i 2011, skriver kommunikasjonssjef Øydis Ulrikke Castberg i Norsk pasientskadeerstatning til Fædrelandsvennen.

Uferdig i departementet

Nou’en hun refererer til anbefaler økning i barneerstatningen, men den anbefalingen er blitt liggende uferdig i Justisdepartementet.

– Personskadeerstatningsutvalgets utredning er under behandling i Justis- og beredskapsdepartementet, opplyser Anne Rustad, seniorrådgiver i Justis- og beredskapsdepartementet. Utredningen omfatter forslag til endringer i reguleringen av barneerstatningen og innspillene er tatt med i arbeidet med oppfølgingen av utredningen.

– Jeg kan ikke si noen eksakt dato for fremleggelse, skriver hun i en epost til avisen og svarer ikke på hvorfor det har tatt så lang tid.

(Publisert 24/08/22 Utg. 2 2015 https://online.flippingbook.com/view/517001349/14/)