13. desember 2024

Når CPAPen svikter midt i ferien

Hva gjør du en fredag kveld når strømkabelen til CPAP’en ikke virker? Hva gjør du når masken revner onsdag i påskeuken eller slangen ryker lille julaften om kvelden? Eller du ankommer hotellet i Syden for 14 dagers ferie og maskinen har fått en skikkelig trøkk og virker ikke. Det er ikke lett å svare på, men her er noen tips.

Det er vel slik man føler seg når CPAP’en svikter første dag av ferien.

De færreste sykehus i Norge har utstyr til utlån eller akutt hjelp. Det har heller ikke legevakten. ResMed som har anbudet på CPAP og de fleste masketypene, har vanlig kontortid. Vi har riktignok hørt om tilfeller der en servicetekniker dro hjemmefra på en frilørdag for å hjelpe til, men det er unntak, og ikke regelen. Det er dessuten avhengig av at du bor i nærheten av Høvik utenfor Oslo.

Gaffatape eller plasterrull kan være en nødløsning både på slangelekkasje og revnet belg i masken. Det er ikke ideelt, men det kan redde ferien. Tape og plaster er ikke så vanskelig å få tak og det bør du alltid ha med i kofferten når du reiser.

Sov på siden

Hvis maskinen har tatt kvelden og du skal være borte en stund, så kan det lindre symptomene at du tvinger deg til å sove på siden. Det kan du gjør ved å legge noe i sengen – kanskje under lakenet – som gjør det umulig å sove på ryggen. Eller kanskje ta på en tett T-skjorte og legge noe ubehagelig i ryggen, slik at du automatisk snur deg på siden. Tennisballer fungerer godt.

Kan hjelpe

Både ResMed og Philips Respironics er store internasjonale firmaer som kanskje har et kontor som kan hjelpe deg om du er i utlandet og du skal være borte en stund. Hvis du for eksempel googler ResMed Spain, så får du opp en nettside der du kan finne deres kontor i Spania.

Hvis du for eksempel googler ResMed Spain, så får du opp en nettside der du kan finne deres kontor i Spania eller i andre land.

SOMNUS har spurt den nasjonale foreningen for Behandlingshjelpemiddelsentraler i Norge. Det er de som leverer ut CPAP og slange og maske og filter. Vaktordninger på disse sentralene er ikke regulert på nasjonalt plan, men kan variere lokalt i hvert enkelt helseforetak. Det er de som vurderer om behovet for vakt og har det formelle ansvaret. Enkelte helseforetak har vakt på behandlingshjelpemiddelsentralen, noen har det ikke. Noen foretar kun utrykning ved livsopprettholdende behandling og noen på nesten alt. Det er store forskjeller på dette med vakt rundt om.

Her finner du oversikten over alle behandlingshjelpemiddelsentralene i Norge.
(Epostadressen deres er skjult under ordet EPOST til høyre i oversikten.)
https://behandlingshjelpemidler.no/landsoversikt-behandlingshjelpemiddelenheter-i-norge/

(Publisert 25/06/22 Utg. 3 2019 https://online.flippingbook.com/view/508338/24/)