17. april 2024

Apnéskinner sørger for færre pustestopp

Apnéskinner sørger for færre pustestopp. Operasjon mot søvnapné, derimot, er og det må ofte til flere inngrep. usikkert, og det må ofte til flere inngrep.

Tekst: Georg Mathisen

Bilde av apnéskinner.
Apnéskinner virker, og kan spesielt være den foretrukne behandlingen for pasienter med mild til moderat søvnapné, skriver spanske forskere som har gått gjennom all forskningen som er gjort på skinner gjennom ti år.
(Illustrasjonsfoto: BSSAA)

Flere grupper forskere har prøvd å gå gjennom hundrevis av artikler om behandling av søvnapné. Etter å ha lest to slike gjennomganger, én om skinner og én om kirurgi, er den forenklede konklusjonen fremdeles: CPAP virker best på dem som klarer å bruke den.

Lavere AHI

Sara Serra-Torres og kollegene hennes på universitetet i Valencia i Spania har sett på 183 forskningsartikler om apnéskinner gjennom ti år. 22 av dem er gjennomgått i detalj.

– Bruk av bittskinne mens du sover hjelper mot snorking og trøtthet på dagtid. Det reduserer pustestopp – AHI – merkbart og det fører til fordelaktige endringer i de øvre luftveiene, konkluderer de.

Skreddersydd er best

Spesiallagede og justerbare bittskinner gir de beste resultatene – bedre enn ubevegelige og masseproduserte varianter. Når bittskinnene gjør luftveien videre og hindrer den i å lukke seg, betyr det også at du får mer oksygen og færre symptomer på søvnapné.

Reduksjonen i pustestopp spriker fra 21 til 80 prosent i artiklene som er gjennomgått. Men de aller fleste forteller om enten minst en halvering eller at pasienter som tidligere hadde moderat eller alvorlig søvnapné, nå kommer i klassen for «mild». Bivirkningene er vanligvis små, og handler først og fremst om spyttproduksjon, smak og tannstilling.

Best for mange

– Apnéskinner kan være den beste behandlingen for pasienter med mild og moderat søvnapné og i alvorlige tilfeller der pasienten ikke godtar CPAP, skriver de spanske forskerne. I en tilsvarende oppsummering av forskning rundt operasjoner mot søvnapné er ikke svarene like klare. Macario Camacho på det amerikanske forsvarets universitet for helsefag og kolleger fra Stanford i USA og Porto i Portugal har sett på 28 forskjellige kirurgiske inngrep.

– Virkningen varierer kraftig. Og for å gjøre behandlingen mer vellykket og oppnå at flere blir friske, er det som oftest nødvendig med flere inngrep, konkluderer Camacho og kollegene hans.

(Publisert 11/08/22 Utg. 2 2017 https://online.flippingbook.com/view/324820/26/)