16. april 2024

Å reise med CPAP er vanskeligere med Flyr

Flyr lar deg ta med CPAP-en som håndbagasje, men ikke som ekstra vekt. De andre flyselskapene i Norge fortsetter som før. Norwegian beklager hvis noen ikke har fått ta med seg CPAP-en sin inn på flyet.

Tekst og foto: Georg Mathisen

Flyr fly på rullebanen.
Flyr er mest restriktive blant de norske flyselskapene og lar deg ikke ta med CPAP-en som ekstra kilo i håndbagasjen. I sum kommer du likevel bedre ut enn hos selskaper som lar deg ta med CPAP-en i tillegg til bare seks–sju kilo håndbagasje.

Du får fremdeles med CPAP-en i tillegg til annen håndbagasje, men pass på at du har med bekreftelse fra legen på at du trenger den. Unntaket er Norges ferskeste ruteflyselskap, Flyr. Der er håndbagasjegrensen ti kilo – uansett om du har CPAP eller ikke. Etter de vekslende begrensningene i og forbudene mot reising det siste halvannet året, har flyselskapene gjort mange små endringer i servicen sin. For den som har CPAP, skal det likevel ikke være noen forandringer.

Somnus er blitt kontaktet av brukere som har hatt problemer med å få med seg CPAP-en som ekstra håndbagasje hos Norwegian. – Om det er tilfelle, så beklager vi det, sier kommunikasjonsrådgiver Eline Skari. Hun lover å sende informasjon videre slik at medarbeiderne i selskapet ikke er i tvil.

Uten ekstra kostnad

– Passasjerer hos Norwegian kan alltid ta med seg nødvendig medisinsk utstyr uten ekstra kostnad. I tillegg til vanlig håndbagasje, sier hun. Skari anbefaler å ha med en bekreftelse fra legen. For internasjonale flyvninger må den være på engelsk. Hun oppfordrer også alle som reiser med CPAP-utstyr, til å ta kontakt med kundesenteret til flyselskapet. Det kan være oppklarende, og da vet kapteinen og besetningen om at du kommer med CPAP-en.

– Dersom en passasjer har behov for å benytte apparatet under selve flyvningen, skal de som jobber om bord, alltid informeres på forhånd. Passasjerene må også da også kunne dokumentere at de kan håndtere maskinen på egen hånd. I tillegg til at de har et behov for å benytte den under selve flyvningen, forklarer Eline Skari.

SAS og Widerøe: Ja

SAS og Widerøe har de samme reglene: En CPAP kan tas med i håndbagasjen, og den kommer utenom de vanlige kiloene. Slik er det også hos de internasjonale selskapene. Noen av dem har veldig strenge håndbagasjeregler generelt. Qatar Airways, som er et av de få selskapene som har holdt de internasjonale flyvningene fra Norge i gang gjennom hele perioden med forbud og restriksjoner, tillater for eksempel bare sju kilo håndbagasje per passasjer. Men CPAP-en kommer i tillegg. Skal du fly charter, så må du søke på forhånd. Men det er ren rutine: Du får med deg CPAP-en i tillegg til vanlig håndbagasje.

Flyr: Tja

Unntaket er Flyr. Det nye norske selskapet tillater også CPAP-en i egen veske, men da blir det rom for mindre annen håndbagasje. – Medisinsk utstyr hvor gjesten har med legeerklæring og hvor utstyret er i henhold til krav og regler innenluftfart, er tillatt som håndbagasje. Utstyret må kunne sikres under avgang og landing enten under setet eller i hattehyllene, og litiumbatterier må sikres mot skader, sier kommunikasjonsdirektør Anita Svanes. Det er helt i orden å ta med CPAP-en som ekstra kolli. Men ikke som ekstra vekt.

– Flyr har godkjennelse fra Luftfartstilsynet om maks ti kilo kabinbagasje. De ti kiloene kan fordeles på vanlig kolli og medisinsk utstyr, sier Svanes.

(Publisert 02/06/22 Utg. 3 2021 https://online.flippingbook.com/view/484767151/8/)