16. april 2024

CPAP og BIPAP – hva er forskjellen?

CPAP og BiPAP-maskinene ser ganske like ut, men hovedforskjellen mellom dem er at BiPAP maskiner har to trykkinnstillinger: ett trykk for inn pusten og et lavere trykk for utpusten.

Tekst og Foto: Marit Aschehoug

Bilde av en grå BiPAP og en sort CPAP. De ser begge ut som CD-spillerbokser med en liten skjerm foran på midten.
En vanlig BiPAP (til venstre) og CPAP (til høyre).

Mange pasienter synes BiPAP er mer behagelig enn enkelttrykket som leveres av CPAP-maskiner. BiPAP-maskiner har samme størrelse som CPAP-enheter, og ser nesten like ut.

CPAP eller BiPAP: Hvilken er best?

CPAP- og BiPAP-maskiner ser like ut, har mye av de samme funksjonene, og begge bruker samme CPAP-maske og rekvisita. CPAP-maskiner brukes primært til å behandle obstruktiv søvnapné, mens BiPAP-maskiner brukes til å behandle sentral søvnapné, kompleks søvnapné eller KOLS. En av de mange fordelene med BiPAP-maskinen er at trykket reduseres under utpusten. Dette begrenser mengden energi brukt under utånding. Med andre ord er det lettere å puste ut med BiPAP enn med CPAP.

Hva er CPAP?

CPAP er en forkortelse for Continuous Positive Airway Pressure (kontinuerlig luftveisovertrykk). Det er et apparat som blåser luft gjennom en slange med en trykkregulator. Luften som du puster inn gjennom masken, har et høyere trykk enn ellers i rommet. Luften blåses inn når du puster inn, og når du puster ut må du bruke pustemuskulaturen for å jobbe mot det økte lufttrykket. Dette hjelper til med å holde de øvre luftveiene åpne og forhindrer at de klapper sammen mens du sover. Behandlingen bedrer nattesøvnen og gjør deg mer opplagt på dagtid. Du snorker mindre. Risikoen for å få hjerte- og karsykdommer og hjerterytmeforstyrrelser reduseres.

De fleste med søvnapnésyndrom har nytte av CPAP. Metoden anbefales også for personer med kraftig overvekt og/eller hjerte- og karsykdommer. For de fleste er behandlingen uproblematisk. I en overgangsfase kan det kreve litt tilvenning å sove med masken og slangen, men de fleste opplever at nytten av behandlingen er større enn besværet. Tørrhet i nese, hals og på leppene er vanlige bivirkninger. Det er økt tendens til tetthet, betennelser og infeksjoner i nese, hals og bihuler. Enkelte får økt tendens til neseblødninger. Irritasjon av øynene og ansiktshuden kan forekomme. Noen opplever mareritt og hodepine, samt luft i magen.

BiPAP

BiPAP-maskiner (Bi-level Positive Airway Pressure) er de vanligste maskinene ved kronisk pustesvikt i dag. Mer enn åtte av ti pasienter med behov for langtids mekanisk pustehjelp har slike apparater. Årsaken til dette er at maskinen er lett å venne seg til og er enkel i bruk. Den er også rimeligere enn en mer avansert respirator som har flere tilleggsfunksjoner.

Respirator

En respirator skiller seg fra en BiPAP-maskin først og fremst ved at maskinen er godkjent for bruk også når en ikke har noen kraft til å puste på egenhånd. Maskinen er da helt nødvendig for å opprettholde livet. Det krever at den har innebygget batteri og alle alarmer som kan være nødvendig i slike tilfeller. Slike maskiner er også velegnet for å bruke under transport. De tåler også større fysiske påkjenninger, som f.eks. fall fra bord eller rullestol.

Les videre om hvordan man leser av CPAP og BiPAP-en nedenfor eller følg linken HER.

(Publisert 23/06/22 Utg. 3 2020 https://online.flippingbook.com/view/54480/6/)