13. desember 2024

Forsinket søvnfasesyndrom: – Jeg sover bort livet mitt

Etter at Rita flyttet hjemmefra og begynte å forsove seg mye, forsto hun at dette ikke var normalt. Hos søvnspesialist fikk hun diagnosen forsinket søvnfasesyndrom.

Rita (25) forteller til ukebladet KK helse at hun begynte å få problemer da hun som 17-åring flyttet hjemmefra. Da måtte hun selv stå opp for å rekke skolen og lærlingjobb. Hun var aldri trøtt om kvelden og la seg sjelden før i 3-4 tiden og våknet ikke av vekkeklokken. Hun forsov seg mye. Rita forsto at forsovelsene ikke var normalt. Hos en søvnspesialist fikk hun diagnosen forsinket søvnfasesyndrom.

Ingvild West Saxvig, postdoktor ved Nasjonal Kompetansetjeneste for Søvnsykdommer på Haukeland Universitetssykehus, sier til KK at dette er en døgnrytmelidelse der tidspunktet for søvn og våkenhet er forsinket i forhold til det som er ønskelig eller nødvendig.

5% med lidelsen

– Det er på en måte å være et ekstremt B-menneske. Dersom personer med forsinket søvnfaselidelse får følge sin egen biologiske rytme, er det imidlertid ingenting galt med søvnen og de vil fungere godt. Forsinket søvnfaselidelse er mest vanlig hos ungdom og unge voksne, de fleste er i alderen 13-25 år. I denne aldersgruppen antas det at cirka fem prosent har denne lidelsen, mot cirka en prosent i befolkning en for øvrig.

Behandling

Behandling av forsinket søvnfaselidelse går stort sett ut på å gradvis flytte søvn-våkenhetsrytmen til tidligere tidspunkt. De som er minst plaget kan klare dette kun ved å gradvis stå opp tidligere over tid og deretter ha gode søvnvaner for ikke å skli ut igjen, men de fleste trenger hjelp av dagslys, lysterapi-lamper eller melatonin for å komme i mål.

Vekkerklokke for døve

Etter at hun fikk diagnosen, har Rita gjort flere grep for å ikke forsove seg. Hun benytter seg blant annet av en vekkerklokke for døve, som har en vibrasjonsdel som skal legges under puta. Men selv denne er ikke alltid nok til å vekke henne, hun har derfor lagt den på gulvet slik at den skal bråke mer.

Kilde: KK Helse

(Publisert 02/06/22 Utg. 3 2021 https://online.flippingbook.com/view/484767151/28/)