17. juni 2024

Portvins-nese!

Til tider føler jeg at jeg våkner med en Rudolf-er-rød-på-nesen-nese – helt uten å ha vært borti hverken portvin eller noen annen form for alkohol dagen før. Synderen er nesemaska mi.

Tekst: Ellen Marie Arefjord

Nærbilde av ansiktet til Ellen.

Som CPAP-bruker i nesten hele dette århundre har jeg prøvd en del masker. Og jeg har faktisk ikke vært nevneverdig plaget av merker i ansiktet etter stroppene. Men etter at jeg fikk en nesemaske, størrelse liten, synes jeg det er ugreit å se denne røde nesa midt i mitt morgentryne. Ofte er det også tørr, avflaket hud på begge sider også, inn mot neserota.

Om dagen tar jeg gjerne på en litt fet hud krem der, for å dempe tilstanden. Men å ha på noen form for krem om natta har jeg lært av Per Sliper på Philips Norge at man ikke skal ha (se intervju med ham på de neste sidene).

Da fester ikke masken godt nok – uansett hvilken masketype som brukes. Og det kan lett bli lekkasje.

Så: hva kan jeg gjøre? Jeg spør overlege Svetislav Mitić på Ahus på Lørenskog. Hans svar er:

– Det kan være nyttig å veksle på størrelsen av nesemasken, slik at ikke huden får trykk på seg på samme sted hver eneste natt. Det er også viktig at du smører deg med fet hudkrem rundt nesa etter at huden har fått luftet seg litt om morgenen. Men for kanskje å slippe hele problemet vil jeg tro at nesepropper kan være bedre for deg!

OK! Takk! Da kan faktisk løsningen være nærmere enn jeg ante…for ligger det ikke et par ubrukte nesepropper i loftsboden, mon tro?

(Publisert 18/08/22 Utg. 1 2016 https://online.flippingbook.com/view/517053654/4/)