28. mai 2024

Rengjøring av CPAP, fukter og slange

Det er viktig å bruke CPAP-en sin, men det er også viktig å vaske den ordentlig og regelmessig. Her kan du lese en liten veiledning på hvordan og hvor ofte man burde rengjøre CPAP-en, fukteren og slangen.

Tekst og foto: Marit Aschehoug

Bilde av masken til CPAP-en i vasken.

Masken

Følgende rengjøringsanvisning gjelder for de fleste masker: Hver morgen må du demontere maskedelene. Hvis du bruker en neseputemaske, bør du demontere putene fra rammen. Bløtlegg og håndvask maskedelene (unntatt hodestropp og myke omslag) ved å gni dem forsiktig i varmt vann (ca. 30 °C) med mildt oppvaskmiddel. Ansiktsfett- og olje må fjernes fra plastbelgen som er nærmest huden din for å sikre best mulig maskeforsegling. Dette gjelder ikke for AirTouch F20 med memory foam.

Bruk en myk børste til å rengjøre ventilen og kneleddet. Skyll alle delene godt i rent vann og la dem lufttørke, men unngå direkte sollys. Da er alt rent og tørt til du skal legge deg. Du kan også bruke våtservietter for rengjøring av CPAP-masker, som er særlig praktisk spesielt når du er på farten. Disse serviettene i 100 % bomull er en hurtig, enkel og praktisk måte å rengjøre masken på.

Stroppene

Hver uke bør du vaske hele stroppesystemet. Håndvask hodestroppen, inkludert de myke omslagene. Skyll godt, klem hodestroppen for å fjerne overskytende vann, og la lufttørke. Unngå direkte sollys. Hodestroppen kan vaskes uten å bli demontert. Fargestoffet i hodestroppen kan farge av under den første vasken.

Slangen

Bilde av en slange til en CPAP og en snør med en festet klut-bit i enden.
Slangen må skylles godt med varmt vann hver uke. Og du kan lage deg en «tørkesnor» med blylodd i den ene enden og en klut i den andre.

Slangen vasker du hver uke. Normal rutine er å skylle slangen med så varmt vann som en vanlig varmtvannskran gir. Du holder den ene enden av slangen helt inntil kranen og setter på varmtvannet mens resten av slangen ligger i vasken. La det renne godt og rist slangen etterpå for å få ut vannet.

Noen spør om du kan bruke såpe eller eddik i vasking av slangen. Det er ikke å anbefale med mindre du skyller ekstremt godt så det ikke finnes rester igjen. Noe fuktighet blir gjerne igjen i slangen når du har skyllet den.

Hvis du kjenner noen som spiller tuba, så har de en tørkemetode som er fin til CPAP-slangen: Den består av en veldig lang tråd/bånd med et bittelite blylodd i den ene enden og en liten flanellklut i den andre ende enden. Du sender blyloddet først inn i slagen mens du holder den loddrett og den lille kluten tar med seg fuktige på vei ut.

Fuktekammeret

Generelt bør du tømme vannbeholderen hver morgen og vaske den i varmt vann, med et mildt vaskemiddel, og deretter skylle den grundig med rent vann og la den tørr beskyttet mot direkte sollys. Hver måned bør du inspisere vannbeholderen for slitasje og forringelse og bytte vannbeholderen hvis en komponent er sprukket, ugjennomsiktig eller bulkete. Merk at det demonterte beholderlokket, platen og sokkelen også kan vaskes i en oppvaskmaskin på skånsom syklus eller glassyklus (kun øverste hylle). Hvis du ser hvite pulversedimenter i vannbeholderen eller kalkbelegg, kan du rengjøre disse ved bruk av en løsning med én del husholdningseddik til 10 deler vann.

Du mister garantien om du bruker ozon-prepparater

ResMed kunngjorde 1. februar 2020 at hvis du bruker ozon-renseapparat på CPAP-en din, så gjelder ikke lenger garantien på utstyret. Slik ser kunngjøringen ut:

Garantioppdatering: Med virkning for salg av ResMed-produkter fra og med 1. februar 2020 vil ResMeds begrensede garanti ikke gjelde skade på ResMed-produkter som skyldes bruk av ozonapparater.

Les videre om CPAP og hygiene nedenfor eller trykk linken HER.

(Publisert 23/06/22 Utg. 2 2020 https://online.flippingbook.com/view/700208/16/)