29. mai 2024

Trening av muskler i ansikt og svelg er viktig

Muskeltrening av ansikt og svelg (Orofacial Myofunctional Therapy) er et sett av nevrologiske opplæringsøvelser for å hjelpe til med å normalisere frie luftveier og bittet. For søvnapné-pasienter kan det styrke musklene i munnen og halsen.

Bilde av Hrubos-Strøm og Moeller som smiler og snakker.
Overlege Harald Hrubos-Strøm på AHus sammen med Marc Moeller.

Øvelsene baserer seg på studier og forskning om funksjonelle og strukturelle endringer i munnen (oro), ansiktet (facial) og nakke/halsregionen. Lidelser som skyldes spenninger eller feilstillinger i ansikt og munn, kan føre til endringer i puste, suge, tygge, svelge og tale, samt plasseringen av leppene, tungen (inkludert det som er kjent som tungens hvilestilling) og kinnene.

Terapiøvelser

Bilde av Moeller som står og holder foredrag mens han viser en øvelse i ansiktet.
Marc Moeller var engasjert da han foreleste for et godt besøkt auditorium på Ahus.

Den som snorker og har diagnosen søvnapné, bør behandles av et flerfaglig team inkludert en søvnspesialist, mente Marc Moeller.

– I et slikt team kan terapiøvelsene bidra til å styrke musklene i munnen og halsen. Det kan også styrke kroppsholdning og hvordan hodet bæres av nakken.

Amerikaneren Marc Moeller holdt et engasjert foredrag om myofacial terapi på AHus. Det var ØNH-avdelingen ved overlege Harald Hrubos-Strøm som hadde fått ham til Norge.

Terapimetoden er ny i Norge, men Søvnforeningen hadde terapeut Malin Staaf på Mestringshelgen i 2019 og det vakte stor interesse. Hun kommer tilbake med kurs i 2020 når virussituasjonen har roet seg.

Moeller viste til en rekke forbløffende pasienthistorier der kroppsholdning og nakkesmerter også fikk effekt av disse muskeløvelsene.

Fakta

Bilde av powerpoint-en fra foredraget.
Forklaring på hva denne terapien er.

■ Marc Richard Moeller er administrerende direktør for Academy of Orofacial Myofunctional Therapy (AOMT). Han har holdt foredrag om Orofacial Myofunctional Therapy (OMT) i 28 land.

■ Han er også kommunikasjonsdirektør for Stanford Sleep Epidemiology Research Center. Han er utdannet ved University of California, San Diego og har base i Los Angeles. Han er adjunkt ved University of the Pacific Dugoni School of Dentistry hvor han foreleser om myofacial terapi for tannlegestudenter.

■ Academy of Orofacial Myofunctional Therapy (AOMT) holder kurs, og prøver å øke bevisstheten om trening av muskler i ansikt og svelg. De har opplæringskurs for tannleger, leger og logopeder, med vekt på å gjenkjenne og behandle lidelser i muskler i ansikt og svelg (OMD).

■ Terapien er et treningsprogram som brukes til å korrigere puste-, svelge- og tyggesykdommer, oppnå frie luftveier, bidra til å stabilisere bittet og eliminere uvaner som tungetrykk og tommelsuging. Treningen kan stabilisere kjeveortopediske, kirurgiske og tanntekniske prosedyrer.

(Publisert 24/06/22 Utg 1 2020 https://online.flippingbook.com/view/483289/22/)