28. mai 2024

Ventet med legebesøk – fikk ikke erstatning

Madeleine Wallenius gikk ikke til legen i tide og utide. Derfor fikk hun ikke erstatning da hun ble rammet av narkolepsi etter svineinfluensavaksinen.

Tekst og foto: Georg Mathisen

– Dette var den største vaksineaksjonen i Sveriges historie. 5,3 millioner mennesker ble vaksinert, forteller hun. Det var opp mot 60 prosent av befolkningen den gangen. På nordisk narkolepsi symposium møtte Wallenius som utsending for Narkolepsiföreningen.

«Ikke meg»

Skulle du få erstatning for narkolepsi i Sverige, måtte du ha gått til legen tidsnok – det spiller ingen rolle når symptomene faktisk oppsto, forteller Madeleine Wallenius.

– Jeg er en av dem som ble nektet erstatning. Ikke på grunn av sent utbrudd. Men slik som mediene rapporterte om narkolepsi, var det mange som ikke søkte hjelp med en gang.

Måten det ble beskrevet på i mediene, var som en sykdom der du faller i søvn når du ler. Jeg tenkte at «det er ikke dette som hender med meg», sier hun. Madeleine Wallenius var 18 år da hun ble vaksinert og fikk narkolepsi.

– Jeg søker ikke medisinsk hjelp hvis jeg ikke føler at jeg har et stort problem. Jeg prøvde å endre kosthold, sove mer, sove mindre, trene. Når du er tenåring, lærer du at du alltid er trøtt fordi du er tenåring.

Det var ikke før jeg begynte på universitetet og innså at jeg ikke kunne ta eksamenene og venner sa at jeg måtte ha narkolepsi, at jeg gikk til legen. Derfor har jeg ikke fått erstatning, forteller hun.

Når du gikk til lege

Ifølge beskrivelsen fra Wallenius ser ikke svenske myndigheter på når du ble syk, bare på når du gikk til lege.
– Selv om jeg kan si at det startet i 2010, er det ikke nok, for du må ha bevis på at du gikk til lege med symptomene dine, sier hun. Bilen sin har hun solgt. Hun mistet førerkortet for to år siden. Der er det forskjeller fra pasient til pasient alt etter om legen rapporterer diagnosen, men det gjorde legen hennes.

– Du kan ikke ha katapleksi eller søvnanfall. Én eneste hendelse de siste seks månedene er lik null førerkort. Det er ikke alle leger som følger det, tror jeg, sier hun.

Selvmord

Madeleine Wallenius forteller om tragiske utfall for noen av dem som rammes. Selvmord og selvmordsforsøk. Dessuten er hun bekymret for hva narkolepsiutbruddene har å si for vaksinemotstanderne.

– Det kommer ikke til å være 5,3 millioner som tar vaksine mot koronavirus, og det kommer av at regjeringen kunne ha håndtert dette mye bedre, mener hun.

Les flere saker i Somnus fra Nordic Narcolepsy Symposium nedenfor eller trykk linken HER.

(Publisert 24/06/22 Utg. 1 2020 https://online.flippingbook.com/view/483289/10/)