18. april 2024

CPAP med skreddersøm for kvinner

ResMed markerte årets kvinnedag 8.mars på sin måte – med eget program, som bare handlet om kvinner. Det er et variert tilbud på markedet av masker for kvinner, i mange typer og størrelser, og det er om å gjøre å finne den man er mest bekvem med. Og som gjør jobben best.

Tekst og foto: Ellen Marie Arefjord

Fossheim som smiler med folk i bakgrunnen.
Jan Fossheim, overlege ved ØNH avdelingen, Stavanger universitets sykehus: – Min erfaring er at kvinner til tider blir underdiagnostiserte hos fastlegen. Pasienten kan snakke om at de er trette, de føler seg ukonsentrerte, er ikke i form. Noen ganger blir det antydet at dette kan skyldes ME, revmatisme, fibromyalgi eller hjertesykdom. Men fastlegen kan ta feil. Svaret kan være søvnapné!

– Snerten! Det er ordet Somnus er fristet til å bruke om ResMed-maskinen «AirSense 10» AutoSet for Her. Altså for henne. En lys og lekker liten CPAP, med feminin design; blomsterranker på dus bakgrunn, og med et lys lilla felt i front. Den har en «halvbror» i sort, «AirSense 10 AutoSet», men det er kanskje slik at kvinnelige brukere synes det er mer stas med sin egen CPAP? HER

– CPAP er et lite vidunder som bare veier litt over ett kilo, 1248 gram. Den nye modellen står for en helt ny søvnbehandling også, og er rett og slett skreddersydd for pustemønstrene til kvinnelige pasienter som lider av obstruktiv søvnapné (OSA). ResMed inviterte til konferansen for å fokusere på at ferske studier viser at obstruktiv søvnapné (OSA) opptrer forskjellig hos kvinner og menn og at ettersom symptomene er svært forskjellige er det sannsynlig at OSA hos kvinner har vært underdiagnostisert i lang tid. Mer enn 40 fagfolk kom.

Dårlig søvn = mange plager

Lengst reisevei hadde Alison Wimms. Egentlig fra Sydney, Australia, men nå bosatt i England, og med tittelen Manager medical affairs ResMed Europe. Alison (33) har ikke søvnproblemer selv, men har interessert seg for fenomenet fra ung alder. Hun har en mastergrad i søvnmedisin, og bruker sin kompetanse til beste for kvinner med udiagnostiserte plager. Som tretthet, hodepine, og hvorfor det brukes beroligende midler for å få døgnet til å gå rundt?

Alison kjenner signalene, og vet de kan høre hjemme i det store feltet søvnsykdommer. For andre, som ikke har hennes kunnskaper, men «bare» sliter med konsekvensene av dårlig søvn, er det ikke lett å forstå at snorking og pustestopp sliter på kroppen når man ligger der og hiver etter pusten – uten å registrere det selv. Det kan lett bli til at man lander på at tilstanden bare er sånn, og lar det skure og gå. En løsning kan være at en i nabosengen gir et hint om det ujevne søvnmønsteret. Eller at man blir så lei av å ha dårlige dager at man tar tak i dette «noe» selv?

Årevis med symptomer

For: mange av helseproblemene Alison snakket om kan man få hjelp med når man kommer til en søvnutredning. Men det var å komme seg til den, da! Somnus’ reporter snakker for seg selv: Jeg gikk i årevis med alle disse symptomene (pluss lavt stoffskifte), og ante ikke hvorfor jeg sjelden og aldri følte meg uthvilt. Det var til slutt min ØNH-lege som henviste meg til utredninger.

Tilstandene kom først under kontroll etter at jeg fikk Thyroxin (nå Levaxin) for stoffskiftet – og CPAP for søvnapnéen. Jeg har hatt flere maskiner siden jeg ble en CPAP-bruker for drøyt ti år siden. Og jeg skjønner etter orienteringen 8. mars, og det jeg har prøvd selv, at her passer uttrykket «bare det beste er godt nok». ResMeds nummer én-løsning på dette problemet for kvinner nå er altså HER-maskinen.

Bruskeland som smiler.
Guttorm Bruskeland, fysiolog og leder av søvnklinikken, Aleris Helse: – Ikke glem hvor viktig det er å lytte til pasienten. Hva pasienten sier er alfa omega. Det holder ikke bare å se på tallene. Hør hva problemet er!

Maskevalget

Bakke som viser frem produkter.
Hildegunn Bakke fra ResMed tok for seg maskeløsninger spesielt beregnet for kvinner.

Maskene er ikke like lekre som CPAP-en, men stroppene er i rosa. Med en stillegående, nesten ikke hørbar maskin ved siden av – som kan fortelle deg at du faktisk har sovet lenge, uten å hive etter pusten og mase deg gjennom natten – så er det helt greit. Har man en sykdomstilstand, og får kyndig hjelp for den, bør man heller være takknemlig for det. Og juble over at nattesøvnen er bedre nå, sammenlignet med hvordan det var før CPAP’en.

Huden eldes av dårlig søvn – Forsking viser, for første gang, at dårlig søvnkvalitet kan øke tegnene på at huden eldes, og at hudens evne til å reparere seg selv om natten svekkes, sa Alison i sitt foredrag. ResMeds norske spesialister hadde også innlegg på konferansen.

Line Michelsen, som er selskapets produktspesialist, snakket om «AutoSet for Her-algoritmen». (Sistnevnte ord betyr mønster for pustingen). Og Hildegunn Bakke, med samme tittel som Line, tok for seg maskeløsninger for kvinner. Det er et variert tilbud på markedet, i mange typer og størrelser, og det er om å gjøre å finne den man er mest bekvem med. Og som gjør jobben best.

Informere andre

Siden dette er et blad for lesere som allerede har et registret søvnproblem, vil mye være gammelt nytt. Men hva med å være en pådriver hvis man hører om personer i bekjentskapskretsen som klager over at dårlig søvn gir hodebry? Mon det kan ha noe med søvnapné å gjøre – og at det er en god idé å komme seg til utredning? Temaet er like aktuelt for begge kjønn.

Husk at «søvnbransjen» som regel har svar på det aller meste. Særlig for kvinner kan det nå være et ekstra fristende å vite at det faktisk finnes en lekker maskin, som er spesiallaget for dem. Du hører den knapt når den er på, men du merker at du har hatt den i gang. Ja, det er snakk om den med blomster på, fra ResMed. Den som kan gjøre at kvinners søvn kan blomstre…

(Publisert 16/08/22 Utg. 2 2016 https://online.flippingbook.com/view/517122075/20/)