16. april 2024

Godtar CPAP i håndbagasjen

Alle flyselskapene godtar at du får ta med deg CPAP-en som ekstra håndbagasje i tillegg til de kiloene du får oppgitt at du kan ta med deg. Men hvis du skal på chartertur, må du søke på forhånd. Vi har lagt ved noen hjelpsomme reisetips nederst i saken.

Tekst og foto: Georg Mathisen

Bilde av en CPAP veske og en ryggsekk foran skiltet til Qatar airways på en flyplass.
CPAP-en får plass på flyet som ekstra kilo i tillegg til den vanlige håndbagasjen din. Selv hos Qatar Airways og de andre flyselskapene som opererer med ekstra strenge krav til håndbagasjen, går det greit med CPAP. Men husk dokumentasjonen på at du trenger den.

CPAP-brukere over hele landet har bekymret seg i sommer. Etter at spesielt Norwegian gikk til offensiv mot overvekt i håndbagasjen, har mange stilt samme spørsmål: Får jeg med meg CPAP-en inn på flyet heretter? Mange har spurt på nett, også, og der er som vanlig mange av svarene heller upålitelige. Somnus har spurt de største flyselskapene på norske flyplasser, og også de flyselskapene som er strengest på håndbagasjen. Og alle sier det samme:

Selvsagt får du med medisinsk utstyr – altså CPAP – i tillegg til den vanlige vekten.

Ikke noe problem

– Du kan alltid ta med deg nødvendig medisinsk utstyr på flyet uten ekstra kostnad, sier kommunikasjonsrådgiver Astrid Mannion-Gibson i Norwegian – selskapet som altså begynte sommerens offensiv mot overfylte bagasjehyller.

– Det er alltid greit å ha med bekreftelsen fra legen, og du finner en funksjon på nettsiden om spesielle behov ved medisinske tilstander. Hvis du har behov for å bruke CPAP ombord, er det lurt å informere kundeservice, og da kan det også hende at du må forevise legeerklæring som viser at det er trygt for deg å fly, sier hun, og kommer med et annet råd som også gjelder alle flyselskapene: – På internasjonale flyvninger må dokumentasjonen være på engelsk!

Alle hjelpemidler

Bilde tatt ut av vinduet av et fly. Man ser skyer og vingen til flyet.
Norwegian gikk til offensiv mot overvekt i håndbagasjen i sommer. Det fikk mange til å lure på om man får med seg pustemaskinen i håndbagasjen.

Den norske mediesjefen i SAS, Knut Morten Johansen, er like klar.

– Svaret er ja, enkelt og greit. Alle slike hjelpemidler får du med deg, og det skal det ikke være noen tvil om, sier han. Widerøe har mindre plass i hyllene og under setene enn SAS og Norwegian. I hvert fall delvis, for de nyeste flyene har større kapasitet til håndbagasje enn noen av de andre, sier informasjonssjef Catharina Solli.

Hun gjør oppmerksom på at batterier kan være et problem: Elektriske sparkesykler kan for eksempel ikke sendes fordi batteriene kan være selvantennelige. Men CPAP-er som ikke går på batteri, er ikke noe problem i så måte.

– I de minste flyene våre er ikke hattehyllene fullt så høye som på større fly. Men uansett er CPAP utstyr som du kan ta med deg i tillegg til håndbagasjen, understreker Solli.

Charter: Du må søke

Charterselskapene tillater mye mindre håndbagasje enn det som er lov på rutefly. Desto viktigere er det å få med CPAP-en i tillegg, og det får du.

– Du må jo ta den med i håndbagasjen, for tenk om bagasjen tar seg en ferietur et annet sted. Men det må søkes, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving. Hun bekrefter at de fleste kundene bestiller så lang tid i forveien at det er tid til å søke.

Det samme sier norsk kommunikasjonssjef Nora Aspengren i TUI. Tillatt håndbagasje varierer på TUIturene, men CPAP-en kommer i tillegg. – Da skal du bare søke minst fire dager før avreise forteller hun.

Også på lettvektselskapene

Også de selskapene som tillater minst håndbagasje på fly til og fra Norge, lar deg ta med CPAP-en i tillegg. Emirates og Qatar operer med en grense på bare sju kilo.

– Medisinsk utstyr og opptil to hjelpemidler, inkludert CPAP og PAP, kan bringes med i tillegg til tillatt håndbagasje uten ekstra kostnad, sier norgessjef Terje Grue i Emirates.

– CPAP er et av hjelpemidlene som aksepteres i kabinen, og vekten er ikke regnet som en del av tillatt håndbagasjevekt, istemmer kommunikasjonsavdelingen hos Qatar Airways. Loganair har satt grensen til bare seks kilo og flyr mindre fly med liten håndbagasjeplass.

– Loganair tar med CPAP. Det er ikke spesifisert som ekstra håndbagasje, men det har aldri vært noen problemer med å ta den med og finne plass til den om bord, sier Tim Malseed i byrået som håndterer mediene på vegne av det skotske flyselskapet.

Reisetips

  • Legg aldri CPAP-utstyret eller apnéskinnen i kofferten som du sjekker inn, men ta dem med som håndbagasje.
  • Ha med deg et brev fra legen din som bekrefter behovet ditt for å bruke CPAP.
  • Pakk den riktige adapteren for det landet du skal reise til, for stikk-kontakter varierer fra land til land. Adaptere kan kjøpes fra de fleste elektronikk- og reiseforretninger, så vel som på flyplasser.
  • Sørg for at det ikke er noe vann i fuktekammeret før du løsner den fra apparatet og pakker den ned.
  • Husk at du kan bruke apparatet på flyet, men ikke fukteren din, siden flyturbulens gir økt risiko for vannsøl og skade på apparatet.
  • Hotellrommet ditt har kanskje ikke et strømuttak nær hodeenden, så pakk en skjøteledning med flere uttak for å bruke apparatet og masken komfortabelt.
  • Ta med gaffateip. Ypperlig til å reparere slangen eller andre lekkasjer.
  • Rent vann er avgjørende. Uansett hvor du er i utlandet, kjøp flaskevann. Bruk ikke vann fra andre kilder.

(Publisert 26/06/22 Utg. 3 2019 https://online.flippingbook.com/view/508338/14/)