17. juni 2024

Sover dårligere med søvnapper

Overfloden av mobilapper og nye tekniske duppeditter som skal følge med på hvordan du sover, kan i virkeligheten gi deg dårligere søvn. Besettelsen du kan få av å ville få til perfekt søvn kalles ortosomni.

Bilde av en hånd som holder en fitbit-smartklokke.
Noen blir så opptatt av søvnapp-tall som i beste fall er usikre, at det får dem til å sove dårligere. Fenomenet er døpt «ortosomni».
(Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Amerikanske forskere har til og med kommet opp med et eget navn på besettelsen av å få til perfekt søvn. Her oversatt til norsk for første gang: Ortosomni. The New York Times har snakket med en av forskerne bak ortosomnistudien, Kelly Baron. Hun forteller om mange pasienter som kommer inn og sier at «det er noe galt». De bygger det på lite pålitelige tall fra forskjellige registreringer som de har gjort selv.

I studien fant forskerne ut at mange brukte altfor mye tid i sengen for å få bedre tall, men at all ekstratiden under dynene i virkeligheten gjør insomnien deres verre. Leger og sykepleiere sliter med å overtale pasientene til ikke å stole ukritisk på alt som søvnmålerne forteller dem. Studier viser at forskjellige apper på samme telefon eller smartklokke kan gi helt forskjellige tall for samme pasient samme natt.

Bevegelser

Klokker og apper kan tro at du sover for mye, spesielt hvis det er bevegelse de måler. Ligger du stille, er det lett å måle det som søvn uansett. De som overvåker pusting eller hjerterytme, gir et mer komplett bilde, men det er fremdeles bare anslag.

New York Times forteller om et eksempel. En pasient som hadde målt søvneffektiviteten til bare 60 prosent og fikk medisiner for rastløse ben, men som sov dypt og rolig da hun kom til en skikkelig søvnstudie.

Fitbit, selskapet bak måleren som hun stolte mer på enn på legene, avviser at det er mange som opplever noen ekstrem søvnangst. Fitbit mener heller at de kan hjelpe til med å understreke hvor viktig sengetiden er og at brukerne skjønner søvnhelsen sin bedre.

(Publisert 26/06/22 Utg. 3 2019 https://online.flippingbook.com/view/508338/12/)