28. mai 2024

Promper og raper CPAP-brukere mer?

Seksjonsoverlege Sverre Lehman ved Haukeland universitets-sjukehus sier at luft i magen ikke rapporteres som noe stort problem generelt hos deres pasienter, men at enkelte CPAP-brukere svelger en del luft fra CPAP og kan plages med luftavgang begge veier.

Bilde av en figur som illustrerer et menneske som lener seg fremover og promper. Figuren har en rød forbudt-sirkel over seg.

Tekst: Marit Aschehoug

CPAP-maskinen presser til en viss grad luft ned i mage og tarm. Overlege Lehmann anbefaler å eventuelt justere ned max-trykkene avgitt fra CPAP-maskinen hvis dette er et plagsomt problem.

Hva er promp?

Promp er rett og slett tarmgass. Den kommer enten ovenfra, gjennom luften du svelger eller på grunn av bakterier i tykktarmen. Hver gang du svelger, svelger du ti milliliter luft. Dersom du tygger tyggegummi, svelger du masse luft hele tiden. Og buktalere prater faktisk ved å svelge luft. Hvis ikke luften rapes opp, går den ned gjennom hele tarmsystemet, som er 6–7 meter langt, sier Trygve Hausken, overlege og professor ved Gastroenheten, Klinisk institutt 1 på Universitetet i Bergen til forskning.no. Vi promper 10-20 ganger om dagen Tarmgass består hovedsakelig av nitrogen, karbondioksid og hydrogen. I tillegg er det små mengder av svovel, som er med på å danne den vonde lukten.

– Normalt slipper vi ut rundt 200 milliliter tarmgass i løpet av et døgn, og hos de fleste er dette fordelt på mellom rundt ti og tjue utslipp. Hausken skiller mellom de stille geriljaprompene, som ofte kan dunste ganske mye, og de bråkete prompene, som er mer eksplosive, men som ikke nødvendigvis lukter så ille.

Få det ut!

– Alle får luft i magen av for eksempel rå løk, erter og fårikål. Disse matvarene inneholder tungt fordøyelige karbohydrater, som er populære blant bakteriene. Dersom gassen hoper seg opp, og det blir for mye av den, så øker det volumet og stresser tarmveggen, og vi får smerter og ubehag. Det er volumet som fører til smerte. Få det ut, pleier Hausken å si.

Normalt å rape hele dagen

Det er helt normalt å rape 20-25 ganger om dagen. Dette er en refleks vi har som fører til utluftning fra magen. Det finnes ingen presis definisjon av hva som er mye raping, men hvis du opplever at du raper mer enn før, og /eller at rapingen plager deg, kan det være fornuftig å prøve å gjøre noe med det, skriver Norsk Helseinformatikk. Noen opplever at rapingen blir verre når de er stresset. Psykologiske faktorer og atferd spiller en viktig rolle. Forskere har sett at de som plages med mye raping, raper mindre når de ikke vet at de blir observert. Symptomene tiltar når de vet at de blir observert. Raping kan være høylydt og forstyrrende i sosiale sammenhenger.

Gode råd:

Siden CPAP-bruken kan føre til mye luft i maven og derfor raping, kan det være lurt å se på andre faktorer som også bidrar til mye raping. Det handler om mengden luft du svelger.

 • Ikke røyk
 • Ikke spis tyggegummi
 • Sjekk tannprotesene (gebiss). Hvis disse ikke sitter godt, kan dette føre til at du svelger mer luft.
 • Unngå drikke med kullsyre.
 • Ikke snakk med mat i munnen.
 • Tygg maten rolig og godt.
 • Ikke spis når du er nervøs eller engstelig.
 • Ikke skyll ned mat med drikke.
 • Ikke legg deg ned like etter et måltid. Gå heller en liten tur, det hjelper på fordøyelsen.
 • Drikk små slurker fra glass. Ikke drikk fra sugerør, boks, eller flasker.
 • Ikke sug på kjærlighet på pinne eller annet hardt godteri.
 • Spis mindre mat med luft i – som pisket krem, mousse og suffle.
 • Vær forsiktig med mat som gir luft i magen, som for eksempel erter, linser, brokkoli, løk og sjokolade.

(Publisert 17/06/22 Utg. 1 2021 https://online.flippingbook.com/view/446143762/10/)