3. september 2024

Ronny fra P3: Litt styr med CPAP, ellers null stress!

Ronny Brede Aase (32) fra NRK-programmet «P3 morgen», snorket enormt i årevis inntil Lovisenberg sykehus målte et skyhøyt antall pustestopp i timen. – Før var jeg en veldig søvnig fyr. Uansett hvor lenge jeg sov, kjente jeg meg aldri uthvilt, forteller Ronny.

Tekst og foto: Ellen Marie Arefjord

Ronny som smiler med CPAP-en slengt over skuldrene.
Ronny er happy for at «snorkeveien» førte til CPAP, og at både han, og kjæresten Tuva, har fått roligere netter.

NRK-profilen Ronny Brede Aase vet alt om hvor kjekt det er å ha en god kjæreste. Hans heter Tuva Fellman, og er programleder og reporter i NRK i Oslo. De fem første kjæreste-årene bodde og jobbet hun i NRK i Trondheim, og de to pendlet til hverandre. Nå bor de sammen i hovedstaden.

Ikke bare har de et veldig fint forhold. Hun kan også ha reddet livet hans! For da hun lå i nabosengen syntes hun etter hvert at snorkingen til Ronny var veldig høylytt og slitsom. Hva i all verden var dette? Hadde han tette bihuler, eller hva? At det også var pustestopp hele tiden gjorde at alarmklokkene ringte, og hun fikk ham til å oppsøke legehjelp. For dette kunne da ikke stemme?

Nei, Ronny hadde ingen god søvn. Han var sliten og trøtt på en måte en mann i 20-årene ikke burde være. Så gikk alt fort. Og Lovisenberg sykehus i Oslo fant ut hva det var. Søvnapné «de luxe»! Med 90, nitti, pustestopp i timen! Ikke rart at den kjente radiomannen fra «P3morgen» følte seg utslitt – tross mange timer i senga. Med et så skyhøyt antall pustestopp i timen fikk kroppen hans aldri ro om natta.

Vindtunell inni kjeften

– Før var jeg en veldig søvnig fyr, for uansett hvor lenge jeg sov, kjente jeg meg aldri uthvilt. Søvnen var også ujevn, og jeg snorket enormt. Enormt, sier Ronny til Somnus. Etter utredning og behandling fikk han den hjelpen han trengte. Og selv om det var litt trøbbel i starten, og masker måtte byttes, fikk han endelig sove godt. Takket være «vindtunnelen inni kjeften», eller slangen fra CPAP’en, som «fórer kjeften med luft», som han sier. «Plutselig» var åtte timers søvn nok – ikke 10-12-15 urolige snorketimer, som tidligere. Han slet ikke lenger inni en kropp som ikke spilte på lag.

P3morgen Ronny

Ronny som smiler utendørs.
Ronny er happy for at «snorkeveien» førte til CPAP, og at både han, og kjæresten Tuva, har fått roligere netter.

Han er én av de tre i «P3morgen» i NRK (de to andre er Silje Nordnes og Markus Neby). Disse kvikke stemmene holder på fra klokka seks til ti om morgenen. Tidlig på’n, altså. Det er virkelig beundringsverdig at programleder Ronny klarte seg de første årene i morgenradioen, med udiagnostisert søvnapné.

«P3morgen» ble startet i 2009 sammen med Line Nelvik, og først for snart fem år siden fikk han CPAP. Etter at slange og maske kom på plass, går arbeidsdagen som smurt. Og at han trenger en dupp etter sending – etter å ha stått opp i grålysninga – er bare naturlig. Et par-tre timers søvn om formiddagen blir det fort vekk, med utstyret montert på, og en summende, søvndyssende maskin på nattbordet.

Tok tid å bli CPAP-venn

Overgangen til et «maskeliv» gikk det helt greit?

– Det måtte absolutt en tilvenning til, og på ett punkt i starten tenkte jeg nok at hjelper dette, da? Å bli venn med utstyret tok tid, og jeg var vel irritert på hele opplegget til tider, svarer han. Så begynte det å løsne, og nå kan han ikke skryte nok av «disse greiene». Altså søvnutstyret. Han tar også med en opplevelse som betydde mye:

–Jeg var på tur ett døgn og sov uten maske, og da skal jeg si deg at jeg kjente en forskjell. Er et helt annet, og dårligere liv for meg, uten maske og slange, sier Ronny, om tiden med en trøtt hjerne på lavgear – mens kjeften var på høygear. Nå er de to egenskapene bedre samkjørte.

Det vet de som hører på «P3morgen», dette kvikke, artige programmet med prat, musikk, gjester i studio og en gjennomgående lett og festlig tone. Det er også gått automatikk i å ta på seg CPAP’en.

– Utstyret er blitt en helt vanlig del av livet mitt, og jeg har det med meg over alt, skryter TV-profilen med det gode humøret. Han lener seg også til at det er en rivende teknologisk utvikling i «CPAP-bransjen».

Gutten med tre fornavn

Bilde av Ronny utendørs som tar på skjegget sitt.
Med hensyn til maskebruk er Ronny anbefalt å ta skjegg og bart. Men det vil han ikke. Eneste han går med på er å stusse skjeggveksten.

Ronny Brede Aase er fra Førde, en bykommune i Sunnfjord i Sogn og Fjordane. Han har hørt sagt at han har tre fornavn, for både Brede og Aase er jo også fornavn. Gutte- og pikenavn. Som han lever fint med! Sin utpregede nynorsk-dialekt har han holdt på fra han startet i NRK Sogn og Fjordane sommeren 2007. Den fulgte med på lasset da han om høsten gikk over til NRK P3 i Oslo. I 2009 ble han tildelt Kulturdepartementets nynorskpris for journalister.

– Det fins ikke bedre måte å uttrykke seg på enn nynorsk. Jeg føler at bokmål blir stivt og kjølig, mens nynorsken er varm, inkluderende, frisk og mer ekte, har han uttalt. Etter tolv år i Oslo er dialekten helt holdt ved like hos en fyr som er flink til å håndtere det som kommer i hans vei. Og CPAP-bruken har han valgt å være åpen om. Han har jo fått det mye, mye bedre, og er mer til stede i sitt eget liv. Er ikke det fint, kanskje? Og verdt å dele med andre?

Viktig å gi litt faen!

Ronny har en lettvint livsfilosofi: – Jeg tillater meg å gi litt faen, og tar enhver mulighet til å nyte livet. For meg er det viktig å prioritere å ha det hyggelig, og gi seg selv litt slækk. Ikke minst er han glad for at kjæresten Tuva sover bedre etter at «snorke-ekspressen» fikk hjelp. Ronny legger også ord på at ja, en søvnsykdom er noe som preger livet hans. Men han vil likevel ikke at hans identitet skal være «han som har søvnapné».

– Søvnsykdommen er det jo blitt ordnet opp i. Utstyret virker helt nydelig! Litt styr har det vært, men null stress nå, sier han smilende. Han har nesten sine ord om null stress i behold…for en gang kjæresteparet var i Italia sammen klarte han å brekke en liten «dings» som førte til at strømforsyningen fra CPAP’en takket for seg.

«Dingsen» som trengtes fikk han ikke tak i, og det fulgte noen slitsomme netter uten at CPAP’en virket. Da var det ekstra fint med hjelp fra praktisk anlagte Tuva: hun fikset biffen med en pinsett og litt til – og vår mann fra Førde fikk sove godt igjen resten av ferien.

Drakk tequila i «P3morgen»

Å velge bort saker som kunne være en ergrelse, eller bli et press, er Ronny flink til. Han er rett og slett god på å ha det så lettvint og greit som mulig, og med sitt romslige syn på livet vet han også hvordan han vil leve det. Jobben sin er han veldig glad, han har samboer, mange gode venner, er med på mye gøy. Og tør by på seg selv:

En gang i morgenprogrammet på P3 testet han hvordan han følte seg nær det alkoholnivået en Air Baltic-styrmann hadde innen han ble stoppet på Gardermoen. Med 1,35 i promille, før take off. Tidlig på morgenen drakk Ronny seg opp i kontrollerte former, i studio, og hev innpå øl og en tequila (fruktbrennevin), før alkomåleren viste 1,5 i promille. Da var han helt klar på at han ikke kunne ha kjørt feriegjester til Kreta, slik Air Baltic-kapteinen hadde tenkt seg. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen kom til og med i studio, takket ham for innsatsen, og sendte Ronny hjem. I drosje.

Ga seg selv taco-karantene

Spør du Ronny Brede Aase om favorittretten, har svaret fire bokstaver: – Taco! Jeg elsker det. Oh yeah! Det samme gjør heldigvis partneren hans. Og Tuva kjøpte korianderplanter og satt dem i en liten urtehage på verandaen – ment til å smaksette taco-tilbehøret. Etter én uke var all korianderen borte. Da ga de to seg taco-karantene… På en god andreplass har han burger.

– Det aller viktigste er å spise og ha det fint i gode venners lag, slår han fast. Kalorier forbrenner han ved å jogge, eller, som i september i fjor, løpe halvmaraton. På tiden 2,49.11. I høst stiller han til start igjen, og er fornøyd om tiden blir 2.49.10. Ett sekund bedre. For å ta noen tall til: I militæret ble Ronny målt. Høyden lå midt mellom 185 og 186 centimetere. Han fikk velge sin egen høyde. – 186, så klart!

Blind på venstre øye

Åpenheten til Ronny gjelder også øyeskaden han ble født med: Han kom til verden med en blødning på høyre øye. En operasjon fulgte, i håp om å hindre en synshemming. Men dessverre ble operasjonen mislykket, og han ble helt blind på det øyet. De senere år har han også fått grå stær på venstre øye. Operasjon der har vært på tale, og Ronny har tatt sin avgjørelse:

– Jeg tør ikke nå, i fall også det blir mislykket. Da blir jeg totalt blind. Jeg vil heller leve med mitt venstre øye som det er – også med tanke på at om jeg skulle få barn en gang, vil jeg gjerne se dem. Jeg vet at å fjerne grå stær fra øyet er en operasjon som kan gå riktig bra, og jeg vil vurdere det etter hvert. Som det er nå ser jeg brukbart på det venstre øyet, selv om øyet er som en glassrute med smuss på. Men bortsett fra det? Jeg har det jævlig bra om dagen. Alt funker!

(Publisert 02/08/22 Utg. 2 2019 https://online.flippingbook.com/view/721166/6/)