17. juni 2024

Hjernehelsekonferansen om søvn ble til fem webinarer

På grunn av pandemien valgte Hjernerådet å avholde Hjernehelse- konferansen i år som webinarer. Unntaket ble avslutningen, webinar 6. Da inviterte Hjernerådet nesten 100 gjester til en debatt i Det norske teateret. Webinarene kan du spille av på Hjernerådets Facebookside eller på youtube når du søker på Hjernehelsekonferansen 2021.

Bilde av debattpanelet som står på en rekke og smiler.
Debatten bølget ivrig da deltakerne skulle diskutere hva søvnproblemer koster samfunnet av tapt arbeidskraft.
Fra venstre: debattleder Aslak Bonde, nevrolog Ragnhild Berling Grande, professor Børge Sivertsen, Hjernerådets styreleder Magne W. Fredriksen, Marit Aschehoug, politiker Lubna Boby Jaffery fra Arbeiderpartiet og politiker Hassan Nawaz fra Høyre.

Webinar 1: Søvnen – et mysterium!

Søvn er viktig for oss, men vi vet fort satt lite om hva som skjer i hjernen mens vi sover. I webinar 1 gir søvnek sperter deg innblikk i sin kunnskap. Professor Bjørn Bjorvatn har det store overblikket. Professor Ståle Pallesen snakker om søvn gjennom tidene, og førsteamanuensis Rune Enger tar deg med inn i en spennende verden om hjernen som vaskemaskin mens vi sover. Konferansier er nevrolog og overlege Anette Storstein.

Webinar 2: Jeg får ikke sove…

Mange sliter med å sove. På webinar 2 forteller to personer om sine erfaringer med dårlig søvn.Overlege og førsteamanuensis Harald Hrubos-Strøm gir oss innblikk i hele seks grupper av søvnsykdommer, mens psykolog Lina Hantveit kommer med praktiske råd til dem som sliter med insomni.Insomni er den vanligste av søvnsykdommene og omfatter vanlige søvnvansker. Konferansier er nevrolog og overlege Jeanette Koht.

Webinar 3: Hjernen og søvnen

Mange med hjernelidelser har også dårlig søvn. Vi ser på sammenhenger mellom søvn og depresjon og andre psykiske lidelser. For migrene og søvn kan man spørre hva som er høna og hva som er egget. Nevrodegenerative sykdommer som MS, Parkinson og demens er også ofte forbundet med søvnproblemer. Du møter Margrethe Hansen, Håvard Kallestad, Aud Nome Dueland og Michaela Gjerstad. Konferansier er nevrolog og overlege Jeanette Koht.

Webinar 4: Noen sover for mye!

Marie Morstad Sagen har narkolepsi. Hun gir råd om hvordan narkolepsi pasienter bør behandles. Til sine medpa sienter sier hun: «Sykdommen krever selvdisiplin, men tenk på mulighetene, ikke begrensningene». Nevrolog Stine Knudsen Heier forklarer hva som skjer i hjernen ved narkolepsi. Barne- og ung domspsykiater Berit Hjelde Hansen understreker at narkolepsi-pasientene ikke er late, men jobber hardt for å fungere. Stine og Berit jobber på NevSom. Konferansier er nevrolog og overlege Jeanette Koht.

Webinar 5: Skjermbruk, lys og søvn

Mye skjermbruk påvirker søvnen vår. Forskning viser at vi sover mindre, sier professor Mari Hysing. Postdoktorstipendiat Ingvild West Saxvig sier at ungdom bør sove 8-10 timers hver natt, men en studie viser at de sover under 7 timer. PhD-stipendiat Daniel Vethe viser hvordan de bruker oransje lys om kvelden som ikke-medikamentell behandling mot psykiske lidelser for å teste om det gir bedre tilfriskning. Konferansier er nevrolog og overlege Anette Storstein.

Webinar 6: Søvnproblemer er kostbart!

Avslutningen av Hjernehelsekonferansen ble arrangert på Det norske teateret 25. oktober 2021. Professor og forsker Børge Sivertsen fra Folkehelseinstituttet holdt et innledningsforedrag.
– Søvnproblemene koster det norske samfunnet milliarder – hvert år. Det er særlig stygge tall for studenter. Hver tredje student sliter med søvnen. Men insomni, som er den vanligste av søvn problemene, regnes ikke som en diagnose. Søvnvansker gir økt risiko for andre sykdommer og for frafall fra arbeids livet, sier Børge Sivertsen.

Podcaster om søvn:

Gå på Spotify.com og søk på hjernehelsekonferansen – da kommer Hjernepodden opp:
Rastløse bein tar nattesøvnen (30 minutter) nevrolog Einar Kinge
Jeg får ikke sove (36 minutter) overlege Harald Hrubos-Strøm
Om hukommelse (37 minutter) hjerneforsker Andreas Engvik
God søvn – bedre hjernehelse (44 minutter) professor Bjørn Bjorvatn

(Publisert 01/06/22 Utg. 4 2021 https://online.flippingbook.com/view/790034963/8/)