28. mai 2024

Ulik praksis på behandlingshjelpemiddelsentralene

Postgangen er treg mange steder i landet, men kan man fortsatt under koronapandemien møte opp på behandlingshjelpemiddelsentralene for å hente masker, slanger og filtre til CPAP-maskinen? Det er det ikke noe entydig svar på.

Tekst: Aina J. Rønning Foto: Marit Aschehoug

Bilde av bygget utenfor. Mursteinsbygg. Det regner ute.
Behandlingshjelpemiddelsentralen på Ullevål sykehus i Oslo holder til i ett av de gamle husene inne på området. Nå for tiden vil de helst sende utstyr med posten.

Somnus har gjort jobben for deg, og tatt en ringerunde til behandlingshjelpemiddelsentralene for å høre hvilken praksis de opererer etter nå i koronaperioden.

Fleksible i nord

Nord i landet tar det ofte en uke eller mer å få en forsendelse til postkassa. I Bodø kan man hente i resepsjonen. Nokasvaktene henter det du trenger og leverer det til deg i en pose. Nå opplyser sentralen at de normalt sender i posten, for de fleste bor jo et stykke unna. I Bodø har de valgt å ha ekstra lange åpningstider på grunn av koronaepidemien. Også i Harstad er det mulig å få utlevert masker og annet av besøkskontrollen, av vekteren som står ved inngangen.

I Sandessjøen ser de helst at du ringer eller sender mail på grunn av korona, men man kan hente hos en vekter ved hovedinngang. Beveger man seg lengre ned på norgeskartet, opplyser behandlingshjelpemiddelsentralen i Trondheim at de er stengt for besøkende på grunn av korona, men det er mulig å hente på kundesenteret i første etasje mellom ett og tre.

Ulikt i vest

I Bergen kan man fremdeles komme og hente utstyr i ekspedisjonen, som er beskyttet med pleksiglass. Helse Fonna opplyser at døren deres er stengt, men man kan vente ute dersom man har bestilt noe. Man kan imidlertid ikke komme inn for å prøve masker. I Stavanger er det derimot vanskeligere. Det er kun personlig oppmøte med avtale, og alle bestillinger vil i hovedsak bli utlevert pr. postgang. Det samme gjelder for Førde, der det ikke er behandlingshjelpemiddelsentralen, men søvnavdelingen som tar seg av disse bestillingene.

Må forhåndsbestille

Bilde av inngansdøren. 15D.

I Elverum opplyser Helse Innlandet at det fortsatt er mulig å hente utstyr. Da leverer sentralen ut varene (som da må være forhåndsbestilt) på utsiden. De kan også sende pakker til nærmeste sykehus for henting på Servicetorget. Alle pasienter får en melding om at man må unngå unødvendig besøk til sykehusene. Derfor sender de fortrinnsvis alt pr post.

I Telemark kan forbruksmateriell til CPAP hentes ved døren til behandlingshjelpemiddelsentralen i åpningstiden. Det er opp til den enkelte å velge leveringsform; postforsendelse eller hente selv. I Østfold ser de helst at alt går via posten, men dersom det er krise så kan man hente i resepsjonen. I Vestfold opplyser de at de har under Pandemien opprettholdt tilbudet om å hente forbruksmateriell/CPAP fra deres seksjon fysisk.

Kun per post i Drammen

Behandlingshjelpemiddelsentralen i Oslo ønsker å sende det per post, men er det krise så kan man komme og melde seg i teltet utenfor, for så å gå inn i bygget og hente det man har bestilt. Det er imidlertid ikke mulig i Drammen. På grunn av covid-19 må det gjøres avtale før oppmøte. Sentralen har ikke forbruksmateriell hos seg, og alt må sendes med posten fra lageret deres. Det samme gjelder sentralen i Akershus. Alle varer sendes per post, man kan ikke hente disse på sentralen. På Sørlandet ønsker sentralen helst å sende, men det er mulig å hente. Da henter man det på sentralen som vanlig.

I Bodø hadde man valgt å holde sentralen åpen lengre enn normalt, men de fleste sentralene har kortere åpningstider og telefontider enn normalt. Mange steder må man ringe før klokken to, så det lønner seg ikke å vente med å løfte opp telefonrøret.

(Publisert 18/06/22 Utg. 4 2020 https://online.flippingbook.com/view/765436/14/)